Rosen-metodi

iina_promo_square.jpg
 

Koronavuosina hierojan työssäni huomasin, miten kollektiivinen stressi sai ihmisten kehot usein reagoimaan samalla tavalla. Kiinnostuin lisää kehon emotionaalisista mekanismeista ja löysin tietoa Rosen-tradition puolelta. Kurssit on nyt käyty ja olen siirtynyt harjoitusjaksolle. Ennen valmistumista Rosen-terapeutiksi edessä on vielä 350 harjoitushoitoa.

Rosen-metodi on fysioterapeutti Marion Rosenin (1914 - 2012) kehittämä kehotekniikka. Se perustuu ajatukselle, että tunteet, joita syystä tai toisesta ei pysty kokemaan tai ilmaisemaan tallentuvat helposti kehoon kroonisiksi lihasjännityksiksi. Kannattelemme itseämme lihaksia jännittämällä kohdatessamme liian vaikeilta tuntuvia kokemuksia, mutta samalla konkreettinen tila kehossa pienenee. Koska kireät lihakset vievät enemmän tilaa kuin rennot, meille jää vähemmän tilaa käyttöön itsellemme. Kapasiteetti pienenee. Jää vähemmän tilaa olla minä.

Lihaksetkin haluavat tulla kuulluksi ja nähdyksi. Kosketuksen kautta hoidossa voidaan saada yhteys siihen mikä on meiltä piilossa tai jäänyt kehoon varastoon. Rosen-hoito voi auttaa kohtaamaan asioita ja jättämään vanhaa taakse. Se voi myös olla keino rentoutua ja lisätä itsetuntemusta. Myös kroonisten kiputilojen takaa saattaa löytyä jotain mikä on jäänyt huomaamatta.

Metodi on hyvä keino oppia kuulemaan ja ymmärtämään lisää oman kehon viisautta. Keho päättää, mikä on jollain hetkellä valmista tulemaan esiin. Jokaisella keholla on myös oma tahti käsitellä asioita, ja sitä kunnioitetaan hoidossa.

Kun omaa kehoa oppii kuulemaan, se kertoo koko ajan lisää. Keho neuvoo missä kulkevat omat rajat ja mikä itsestä tuntuu hyvältä. Oman kehon viestien kuuleminen auttaa suunnistamaan muuttuvassa maailmassa ja myös löytämään itselle merkityksellisen tavan elää.

Jokainen hoito on erillinen matka. Seuraavalla kerralla voi tulla esiin jotain ihan muuta. Testaaminen on siksi turvallista eikä edellytä pidempää hoitojen sarjaa. Yhden hoidon kesto on noin 60 minuuttia. Se tehdään hoitopöydällä makuuasennossa. Hoidon aikana nousevista asioista on vapaus puhua sen verran kuin itsestä tuntuu hyvältä. Voi myös olla hiljaa.

Hoidon jälkeen on hyvä varata itselle hetki rauhallista aikaa.

Hoito ei sovi:

  • Kriisin akuutissa vaiheessa

  • Päihderiippuvaisille

  • Voimakkaan psyykelääkityksen aikana

  • Akuutissa tulehdussairaudessa (esim. akuutissa vaiheessa oleva syöpä)

  • Lapsille ja nuorille

Ystävällisesti,   
Iina